poniedziałek, 22 czerwca 2015

Blog Kulinarny Angie: Ciasteczka.

Składniki:

  • 500.g zwykłego, kruchego ciasta - 2,5. szklanki mąki pszennej, 5. żółtek, 250.g margaryny, 2. łyżeczki proszku do pieczenia, 3. łyżeczki cukru pudru
  • cukier puder
  • trochę marmolady
  • barwniki spożywcze
  • klej cukrowy do dekoracji
  • masa cukrowa





Prędzej przygotowane kruche ciasto rozwałkuj na stole Pamiętaj, by najpierw posypać stół i wałek mąką. Foremkami w kształcie, np. serca, wytnij ciasto. Do każdego takiego serduszka wbij patyczek / wykałaczkę. Połóż ciasteczka na blasze (pamiętaj o papierze do pieczenia) i włóż do rozgrzanego do 160. stopni piekarnika na 25. minut. Po upieczeniu wyjmij blaszkę i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować kolorowe masy, którymi twoje ciasteczka będą ozdobione.

Do miseczki z klejem cukrowym dodaj barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj, aby utworzyła się jednolita kolorystycznie masa. Teraz nadszedł czas na mniejsze serca. Masę cukrową rozwałkuj podobnie jak kruche ciasto i mniejszymi foremkami wytnij serca. Weź specjalny pędzelek do ręki i na większych sercach rozsmaruj troszkę marmolady, a następnie naklej mniejsze serca. Kolejnym krokiem jest przygotowanie specjalnego rękawa z folii, którym będziesz mógł ładnie nałożyć kolorowy kleik cukrowy. Od Ciebie zależy teraz jak będzie wyglądać twoje ciastko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy